Sve što treba da znate o sindromu policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrinološki poremećaj žena reproduktivnog životnog doba. Statistike kažu da 5-10% populacije žena širom sveta ima ovaj poremećaj.

Radi se o hormonskom disbalansu, koji je rezultat genetskih i hormonskih faktora kao i nepravilnih životnih navika (nepravilna ishrana, manjak kretanja, stres, manjak sna). Primećuje se češća pojava u porodici (majka, sestra, tetka).

Šta je PCO sindrom?

Naziv sindrom upućuje na činjenicu da se najčešće javlja više simptoma oboljenja. Simptomatologija je različita, kod svake žene drugačija, a najčešće se javljaju: nepravilni menstrualni ciklusi, izostanak ovulacije, povećanje telesne mase, opadanje kose, pojačana maljavost, akne, depresija, problemi sa začećem, a na ginekološkom ultrazvučnom pregledu vide se ciste na jajnicima.

Kažu žene: osećam se iscrpljeno, nemam energije, imam napade gladi naročito za slatkišima, stalno sam gladna, ne mogu bez dnevne doze čokolade ili sladoleda, imam česte promene raspoloženja, stalno sam naduta, opada mi kosa, na koži imam akne koje nisam imala u mladosti, ne mogu noću da spavam i slično.

Dijagnozu sindroma policističnih jajnika postavljaju ginekolog ili endokrinolog i uključuju i terapiju lekovima u zavisnosti od simptoma. Pored medikamentozne terapije, za smanjenje simptoma od izuzetne važnosti je rad sa dijetologom, promena životnih navika, pre svega ishrane i kretanja, kao i kontrola stresa.

Ishrana kod PCO sindroma

Promena navika u ishrani ide u smeru poštovanja principa pravilne ishrane. Potrebno je da ishrana bude uobročena, nutritivno izbalansirana, raznovrsna i umerena. Kada je potrebno, ishrana se individualno suplementira kvalitetnim dodacima ishrani.

se uobročena ishrana, na tri do četiri sata razmaka, Doručak, ručak, večera i jedna do dve užine treba da obezbede organizmu hranljive materije, neophodne za normalno funkcionisanje organizma i povećanje osetljivosti ćelija na insulin.

Izbegavati namirnice bogate prostim i skrivenim šećerima koji dovode do povećanog izlučivanja hormona insulina iz pankreasa. Izbegavati i veštačke zaslađivače. Isto tako treba izbegavati namirnice bogate zasićenim mastima. Izbegavati aditive i prekomeran unos soli.

Sve ovo nalazimo u industrijskim slatkišima i sokova, komercijalnim žitaricama, konzerviranim namirnica, procesuiranoj hrani, brzoj hrani, prženoj i pohovanoj hrani.

Ako osoba ima preosteljivost na gluten, treba da izbegava i namirnice bogate glutenom, a savetuje se i izbegavanje kravljeg mleka.

Mogu se koristiti biljna mleka od badema, kokosa, pirinča, najbolje pravljena kod kuće.

Preporučuju se namirnice bogate dijetnim vlaknima-sveže povrće, voće, najbolje organsko, zatim mahunarke. Odličan efekat ima inulin, dijetno vlakno iz cikorije, koje se može dodavati u supe, čorbe, salate, šejkove i sl.

Od žitarica se preporučuju žitarice celog zrna, proso, heljda, kinoa, ovas.

Mesa iz organskog uzgoja su sva preporučljiva, uz izbegavanje prženja i pohovanja.

Jaja takođe iz organskog uzgoja od živine koja hoda i kljuca hranu.

Zdrave masti su preporučljive, hladno ceđena ulja na primer maslinovo, laneno, bundevino, zatim avokado, orašasto voće-sirovi badem, orah, lešnik, indijski orah.

Odlične biljne proteine možemo naći u semenkama konoplje, čija semenkama, lanu, soji, susamu, suncokretu, bundevi golici.

Začini tipa bosiljka, cimet, đumbir, kurkuma, peršun, čili pomažu funkcionisanje metabolizma.

I ne zaboraviti na dovoljan unos vode.

Potrebno je planirati svoju ishranu unapred i pripremati obroke kod kuće. Doručkovati kod kuće, nositi užine i ručak na posao ili u školu. Pojesti obrok na vreme.

Svaki dan hodati ubrzanim korakom, kad god je moguće ići peške umesto prevozom ili kolima, koristiti lift umesto stepeništa, voziti bicikl, plivati, vikendom boraviti u prirodi, planinariti…

Naći svoj način za smanjenje stresa, da li je to meditacija, joga, pisanje, fizička aktivnost, ples, slikanje, šta god vama prija.

Uspostaviti i zadržati balans u ishrani, kretanju i kontroli stresa, čime će se smaniti i simptomi sindroma policističnih jajnika.