Kako stvoriti sistem pravilnih nutritivnih navika

Savremen način života, praćen užurbanim tempom življenja, hroničnim nedostatkom vremena sa jedne strane, i prevelikim brojem obaveza sa druge strane, veoma često stavlja ženu u poziciju da uopšte nema vremena za sebe i svoje potrebe. Vremenom se obaveze samo povećavaju, što kod većine žena dovodi do sve veće iscrpljenosti, nezadovoljstva i poremećaja kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja.

Obzirom da je žena stub porodičnog življenja, jasno je da je uloga u negovanju pravilnih nutritivnih navika njene porodice ključna.

Informacije koje nas okružuju u vreme modernih tehnologija veoma često mogu biti tendenciozne i zbunjujuće. Zbog toga je važno da žene čuju prave informacije na jednom mestu, uz jednostavna i praktična objašnjenja i primere iz realnog života. Na taj način one mogu da kreiraju sistem po svojoj meri, koji je prilagođen njihovim svakodnevnim obavezama. Time se smanjuje osećaj hroničnog nedostatka vremena i gubitka tla pod nogama. Osećaj koje su mnoge od nas imale…

Problem multitaskinga

Emancipacija je ženama donela mnogo toga dobrog. Sa druge strane je donela mnogo više uloga i obaveza nego ikada pre. To za posledicu ima fenomen multitaskinga, obavljanja više stvari odjednom. Dokazano je da multitasking daje rezultat samo u obavljanju aktivnosti koje ne zahtevaju posebnu pažnju i koncentraciju. Obzirom da žena ima mnogo više aktivnosti koje zahtevaju pažnju, obavljanje više stvari odjednom najčešće ima kontraefekat.

Zato je važno da svaka od nas stvori održiv sistem, baziran na jasnom planu.

Planiranje je veština koja nam je danas potrebna više nego ikada. Tome nas nisu naučile naše majke, jer su one živele drugačijim stilom života. To nismo naučile u školi, jer nas škola tome ne uči.

Osnovne potrebe našeg organizma

Potrebno je da posmatramo nutritivne navike kao osnovnu potrebu organizma. Pored pravilne ishrane, važno i redovno kretanje, pravilno spavanje, kontrola stresa. Umirenje na dnevnom nivou  i vreme samo za sebe takođe bitne važno. To su osnovne potrebe za postizanje i održavanje optimalnog zdravlja žene.

Naše zdravlje je najveća vrednost koju imamo u životu a rezultat je naših navika. A kada smo mi psiho-fizički zdrave i zadovoljne, tada se i sve obaveze sa zadovoljstvom i radošću obavljaju. I tada smo dobre i sebi i svojoj okolini. Život se tada živi ispunjeno i punim plućima.

Pravilne nutritivne navike

Pravilne nutritivne navike počinju uobročavanjem, odnosno redovnim obrocima pravilno raspoređenim u toku dana. Doručak, ručak, večera i jedna do dve užine. Ukoliko nemamo naviku redovnih obroka, potrebno je stvoriti. Najbolje je to postići pravljenjem Plana obroka, sa satnicama koje ćemo unapred odrediti. To može da bude u formi tabele na papiru, može u telefonu ili na kompjuteru, može preko neke aplikacije. Kako god. Važno je imati napisan Plan obroka, najbolje na nedeljnom nivou.

Kada imamo isplaniran nedeljni Plan obroka, onda možemo planirati nabavku namirnica i napisati Listu za kupovinu namirnica. Najbolje na nedeljnom nivou. Planiranje nabavke smanjuje mogućnost da nemamo namirnice za određeni obrok.

Kada smo nabavili namirnice, onda možemo planirati kada ćemo napraviti određeni isplanirani obrok. Možemo unapred pripremiti namirnice i možemo unapred pripremiti obroke. To je isto planiranje.

Ostaje nam da pojedemo pripremljene obroke i ponesemo na posao.

Na isti način, žena planira nutritivne navike i članovima svoje porodice.

Redovni, nutritivno izbalansirani obroci umerene veličine obezbeđuju organizmu potrebnu energiju i neophodne hranljive materije.