Koje nepravilne navike utiču na zdravlje žene

Sve više žena ima zdravstvene probleme kao što su: poremećaji menstrualnog ciklusa, sindrom policističnih jajnika, insulinska rezistencija, smanjena funkcija štitne žlezde, problemi sa fertilitetom, gojaznost, autoimuna oboljenja, gastrointestinalna oboljenja. U porastu su i oboljenja kadriovaskularnog i cerebrovaskularnog sistema, tako da infarkt miokarda i moždani udar sada više ne zaobilaze lepši pol.

Uzroci zdravstvenih izazova žena su različiti ali u svim tim stanjima i oboljenjima, stil života i nepravilne nutritivne navike imaju ključnu ulogu. Previše obaveza, premalo vremena, multitasking, brz način života.

Navike u ishrani

Nutritivne navike su najčešće nepravilne. Neuobročena ishrana, preskakanje obroka, nedovoljan unos vode, nedovoljan unos dijetnih vlakana, preveliki unos procesuirane hrane pune zasićenim mastima, prostim ugljenim hidratima i aditivima. Sve to za posledicu ima nedovoljno nutritivno izbalansiranu ishranu.

Ne (Kretanje)

Zbog pretežno sedentarnog načina života, malo se krećemo, što za posledicu ima brojne štetne efekte po naše zdravlje.

San

Ne spavamo dovoljno, odlazimo na počinak kasno, budimo se noću. Sve to negativno utiče na naša žensko zdravlje.

Zbog brzog načina življenja, nemamo vremena za sebe, umirivanje na dnevnom nivou. To je za zdravlje žene 21.veka izuzetno važno. Sve drugačije samo iscrpljuje organizam žene, što se vidi na fizičkom, psihičkom, emotivnom zdravlju.

Hemija svuda oko nas

Ogroman je štetan uticaj takozvanih ksenoestrogena na naš organizam. Oni se nalaze u velikom broju hemijskih jedinjenja kjima smo u velikoj meri okružene. Ova jedinjenja mogu imitirati hormone u našem telu i štetno uticati na naš hormonski status.

Neekološki uzgajano meso, mleko, jaja, pesticidi, aditivi, hrana i voda u plastici i ambalaži za pakovanje hrane koja sadrži teške metale i bisfenol, polietilen-hlorid i druge štetne sastojke, kozmetika puna parabena, osveživači prostorija i sl.

Potrebno je osvestiti kakvim stilom života živimo, šta sve može negativno uticati na naše fizičko, mentalno i emotivno zdravlje. Sve je u domenu naših navika.